Bu yazımızda sizlere kozmetik sektöründe çok kullanılan Paraben maddesi  hakkında bilgiler vereceğiz. Ayrıca Paraben nedirParaben Nerelerde kullanılır ve parabenin zararları nelerdir konuları hakkında genel bilgilendirmeler yapacağız.

Paraben nedir ?

Paraben, kozmetik ürünlerde yaygın olarak kullanılan bir grup kimyasal koruyucudur. Piyasada bulunan nemlendiricilerden, şampuanlardan ve serumlardan kremlere, losyonlara ve diş macunlarına kadar – neredeyse tüm kozmetik ürünlerinde paraben kullanılır. Parabenler üründe bakteri ve küf oluşumunu engellemektedir.

Parabenin Zararları Nelerdir ?

Ürünlerin hızla bozulmaması için hemen her alanda kullanılan parabenin zararları çok geniş çaplıdır; cilt sorunlarından hormonel dengesizliklere kadar pek çok vücut fonksiyonunu etkiler.

Parabenler vücutta östrojen hormonunu taklit eder, bu da kadınların menstrual döngülerinde dengesizliklere ve hatta kısırlığa sebep olabilir. Erkeklerde ise bu hormon dengesizliğinden kaynaklanan jinekomasti (göğüs büyümesi) görülebilir.

Östrojen hormonundaki düzensizlik meme kanserini tetikleyebilir. Ciltte kaşıntı, kuruluk, döküntü, alerjik tepkiler ve egzama oluşabilir. Saç derisinde kepek oluşumu, saçlarda dökülme ve saç köklerinin zayıflaması da parabenin sebep olduğu sağlık sorunları arasındadır.

Cilt tarafından emilip kana karışan parabenler immün sistemi hastalıklarını tetikleyebilir, bu hastalıklar ileride kansere dönüşebilir. Bebek ve çocuklarda gelişim bozuklukları, alerjik astım, atopik dermatit ve erken yaşlanma gibi onlarca farklı sağlık sorununa yol açabilirler.

En sık kullanılan parabenler nelerdir ? 

Butylparaben: Kozmetikte oldukça başarılı bir antimikrobiyal koruyucu olduğu kanıtlanmıştır. İlaç süspansiyonlarında ve gıdalarda aroma katkısı olarak da kullanılır.

Isobutylparaben: Anti mikrobik ve mantar önleyici bir maddedir. Isobutylparaben, pek çok formülde etkili koruyucudur. Koruyucu ve küf önleyicidir. İsobütilparaben, ilaç sanayisinde ve kozmetik ürünlerinde kullanılır.

Propylparaben: Kozmetik, ilaç ve gıdalarda kullanılmak üzere sentetik olarak üretilmesine rağmen, birçok bitkide ve bazı böceklerde bulunan doğal bir madde olarak ortaya çıkar. Paraben sınıfının bir üyesidir.

Methylparaben: Metilparaben, kimyasal formülü CH3 olan bir paraben. Metilparaben genellikle antimikrobiyal koruyucu olarak kozmetikte, yiyecek imalatında ve farmasötik formülasyonlarda kullanılır. Yalnız olarak veya diğer parabenlerle ortak olarak kullanılabilir. Aynı zamanda diğer antimikrobiyal ajanlarla da kullanılabilir.

Etilparaben:Mantar karşıtı bir koruyucudur.

Parabenler Kozmetik sektorünün haricinde hangi sektörlerde kullanılmaktadır ?

  1. Gıda Sektöründe: Hazır salata sosları, hazır reçeller, dondurulmuş gıdalar, hazır meyve suları, ketçap, mayonez, hardal vb. tüm soslar.
  2. İlaçlarda: Bebek pişik kremleri, mide ilaçları, kulak/burun/göz damlaları, tüm krem ve merhem türleri, rektal ve vajinal ilaçlar, lokal anestezik ilaçlar, bandaj ve sargı bezleri.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz